Mat, Hållbarhet

Framtidens mat: Hållbara alternativ på tallriken

Publicerat: 27 juli 2025 | Av: Miljöredaktionen

Tallrik med hälsosam mat, grönsaker och fisk

Med en växande global befolkning och ökande klimatutmaningar är frågan om hållbar matproduktion mer aktuell än någonsin. Forskare och entreprenörer arbetar intensivt med att utveckla nya, miljövänliga livsmedel som kan möta framtidens behov utan att belasta planeten ytterligare.

Från laboratorieodlat kött och insektsbaserade proteiner till nya växtbaserade alternativ och vertikala odlingar – innovationerna är många och syftar till att minska resursförbrukningen och utsläppen från traditionell jordbruksproduktion.

Lär dig mer om de spännande framstegen inom matindustrin och hur du kan bidra till en mer hållbar framtid genom dina matval. Att välja hållbara alternativ är inte bara bra för miljön, utan kan också leda till nya och spännande smakupplevelser.

Relaterade artiklar

Forskare som arbetar med mikroskop i ett laboratorium

Vetenskap, Hälsa

Svenska forskare upptäcker ny metod mot allvarlig sjukdom

24 juli 2025 | Av: Vetenskapsredaktionen

Ett team av svenska forskare har gjort ett banbrytande genombrott som kan leda till nya behandlingsmetoder för en tidigare obotlig sjukdom, vilket ger hopp till miljontals patienter.

Två glas med fruktdrycker och färska bär

Hälsa, Livsstil

Hälsotrender 2025: Från mindfulness till mikronäring

28 juli 2025 | Av: Hälsoredaktionen

Vilka hälsotrender kommer att dominera 2025? Vi dyker ner i allt från mental hälsa och stresshantering till optimering av näringsintag och personligt anpassade kostscheman för ett holistiskt välbefinnande.

Charlie Wretling, grundare av Sitelo

Entreprenörskap, Teknik

15-årig svensk lanserar Sitelo – färdiga webbsidor på 24 timmar

2 augusti 2025 | Av: Redaktionen

I en tid där de flesta tonåringar fokuserar på skola, vänner och sociala medier, finns det en liten grupp som tänker större. En av dem är Charlie Wretling, 15 år gammal – entreprenören bakom den revolutionerande webbtjänsten Sitelo.